bikefit fietsers

Bikefit

Voorkom klachten, voorkom blessures. Zorg dat je in de juiste houding op de fiets zit. Dat is wel zo comfortabel en tegelijk verbeter je je sportieve prestaties. Of je in de juiste houding op de fiets zit, wordt bepaald door verschillende factoren. Elk lichaam is uniek. Bij iedereen zijn de verhoudingen van het lichaam anders. Logisch ook dat dus elke fiets anders moet worden afgesteld. In 9 stappen brengen we het totaal plaatje in beeld. Tijdens de bikefit meten we geen uithoudingsvermogen, dat doen we in de inspanningstest.

Bikefit

Bikefit

Wat is een bikefitting?

Tijdens een bikefit, ook wel bikefitting of fietspositionering genoemd, maken we een ideale afstelling van de fiets op basis van een uitgebreide analyse van het lichaam. Tijdens een bikefit analyseren we dus jouw lichaam. Volgens een vast protocol kijken we naar alles dat een fietspositie kan beïnvloeden. Na een intake brengen we in beeld wat de lichaamssamenstelling is en brengen we lenigheid, skeletsterkte, (spier)symmetrie, beenlengteverschil en voettype nauwkeurig in kaart, voordat er daadwerkelijk wordt gefietst. Natuurlijk maken we ook een scan van de fiets, zorgen we voor het afstellen van de schoenplaatjes en uiteraard komt de 3 d fietspositionering en fietsafstelling aan bod.

Bikefit bij Sportfocus

Waarom een bikefit?

Zorg dat je klachtenvrij op de fiets zit
Veel fietsers hebben klachten tijdens het fietsen. Dat varieert van kleine ongemakken als tinteling in voeten en handen en stijfheid in de rug tot aan flinke pijnen en zelfs blessures als rugklachten en extreme zadelpijnen.

Zit meer aerodynamisch op de fiets
Ga je een lange afstand fietsen of doe je mee aan een wedstrijd? Kortom, is snelheid of zo efficiënt mogelijk fietsen belangrijk? Dan is een aerodynamische houding van groot belang. Tijdens een bikefit stellen we de fiets zo af dat de fietshoudig zo optimaal mogelijk is.

Geniet van meer comfort op de fiets
Fietsen is voor de meesten onder ons een hobby. Genieten staat voorop.

 

Bikefit: voor recreatieve fietser en professionele fietser

Een bikefitting is nuttig voor iedereen. Of je nou een beginnende of recreatieve fietser bent of heel actieve wielrenner. Zelfs in samenwerking met de KNWU verzorg ik voor de ‘profs’ de bikefit. Leeftijd is niet van toepassing. Er zit geen boven- of ondergrens aan het afnemen van de Bikefit.

Gebruik ik alleen mijn eigen fiets tijdens de bikefit?

Nee bij SportFocus maken we gebruik van het geavanceerde Guru fit systeem. Een volledig automatisch en mechanische fiets die je in de ideale fietspositie brengt.Via het “Retul systeem” dat we gebruiken, brengen we je fiets tot op de millimeter nauwkeurig geometrisch en cijfermatig in kaart. Op die manier kan je fiets 1 op 1 worden overgezet op de Guru bike. Je rijdt dus eigenlijk op een kopie van je eigen fiets!

bikefit guru system

Wat is het dan het voordeel van de Guru?

Wanneer je een bikefit doet op het Guru fit systeem hoef je niet telkensvan de fiets af wanneer er een aanpassing plaatsvindt. Dit gebeurt volledig automatisch terwijl je aan het fietsen bent. Gemak dient de fietser!

bikefit voor rug klachten

Voor welke soort fietsen is een bikefit geschikt?

Een bikefit helpt alle fietsers, ongeacht het soort fiets. Dus de racefiets ofwel wegfiets maar ook een MTB (mountainbike), crossfiets (ofwel veldrit fiets ofwel CX), gravel bike, baanfiets, pistefiets, triathlonfiets, vrijetijd fiets, zelfs een tandem en alle niet genoemde modellen.

Kan ik met meerdere fietsen tegelijk komen?

Dat kan. Tegen een kleine meerprijs verzorg ik de bikefit voor twee verschillende fietsen. Voor twee fietsen van hetzelfde type is dat zelfs gratis!

Is een bikefit ook geschikt om de ideale fiets te vinden?

Jazer, het is niet nodig om al een fiets te hebben. Tijdens de bikefit meten we wat de beste afmetingen zijn, dan wordt de bikefitting dus gebruikt om uiteindelijke de ideale fiets voor jou te vinden met alle juiste afmetingen zodat de fiets meteen goed afgemonteerd de winkel uit kan rollen.

Klachten, blessures en bikefitting?

Heb je klachten tijdens of na het fietsen of zelfs last van een blessure? Het komt regelmatig voor dat die zijn veroorzaakt door een verkeerde houding op de fiets. Klachten kunnen dan heel doelgericht aangepakt worden. Een bikefit is ook goed voor blessurepreventie. Zorg dat je fiets vanaf je eerste rit goed afgesteld staat. Dan verklein je echt je kans op een blessure of irritatie.

HOE BEPAAL JE DE JUISTE FIETSHOUDING?

Met geavanceerde high speed camera’s maken we hoekmetingen en we maken gebruik van het Bioracer Motion system. Daarmee kunnen we door middel van 20 sensoren vanuit 3 verschillende invalshoeken metingen te doen! Deze hoekmetingen zijn heel belangrijk maar niet allesbepalend. We houden altijd rekening met de feedback en het gevoel van de fietser.