Zadelpijn

Zadelpijn klachten zijn wellicht de meest vervelende klachten die je kunt hebben tijdens het fietsen. Vaak wordt er gedacht het probleem alleen te vinden is in een verkeerd zadel, maar dat hoeft niet de enige oorzaak te zijn. Ook een verkeerde fietspositie of een verkeerde fietsbroek kunnen klachten veroorzaken.

Zadelpijn en fietsbroeken

Klachten door het dragen van een verkeerde fietsbroek is veelal eenvoudig op te lossen. Bespaar niet op een fietsbroek. De duurdere modellen hebben bijna altijd kwalitatief een goede zeem, waarmee je klachten voorkomt of oplost. Fiets je regelmatig? Zorg dan dat je er minimaal twee heb, zodat je kunt afwisselen.

Hoofdoorzaak zadelpijn: verkeerde fietspositie

In de meeste gevallen is een verkeerde fietspositie de hoofdoorzaak van zadelpijn. Dan is het verhaal iets complexer. Een paar voorbeelden maken duidelijk waarom:

 • Staat het zadel te hoog dan beweeg je meer van links naar rechts op je zadel. Dat kan frictie/wrijving en daarmee zadelpijn veroorzaken.
 • Staat het zadel te laag? Dan vergroot je de kans op naar voren glijden richting de punt, waardoor vooral klachten aan het schaambeen kunnen ontstaan.
 • Een niet gecorrigeerd (of heel vaak niet geconstateerd!) beenlengteverschil kan leiden tot het “hangen” naar de kant van het kortere been, met kans op schuurplekken aan die kant.
 • Een stuur dat te laag of te ver naar voren staat zorgt voor een te sterke vooroverkanteling van het bekken, waardoor bij mannen een bekend fenomeen van slapende genitaliën kan ontstaan. Dit laatste kan ook komen door een zadel dat met de punt omhoog staat, ook zeker geen aanrader.

Het juiste zadel voorkomt klachten

De oplossing tegen zadelpijn is bijna altijd te vinden in een combinatie van:

 1. de juiste fietspositie
 2. de juiste fietsbroek
 3. het juiste zadel

zadelpijn testenZadels zijn er in vele soorten en maten. Kort, lang, hard, zacht, breed, smal, open of dicht. Opties te over dus, voor ieder wat wils, maar dat maakt de keuze vaak ook lastig.

Het testen van zadels in de praktijk is lastig en vaak niet mogelijk. De oplossing is dan een volledig bikefit protocol. Dan wordt de juiste fietspositie bepaald en vervolgens zadels getest met behulp van een zadeldrukmeting. Koop hier indien nodig de juiste fietsbroek bij en alle puzzelstukjes vallen in elkaar en is er een grote kans, dat na een aantal lange (test)duurritten zal blijken dat de zadelpijn is verdwenen!

We hebben bij SportFocus bijna 100 verschillende zadels liggen en werken voor zadeldrukmetingen met het systeem van Gebiomized. Op eenvoudige en snelle wijze stellen we vast welk zadel voor jou geschikt is. De ideale manier om te kijken welk zadel bij jou past en voor pijnvrije kilometers kan zorgen!

Tips om zadelpijn te voorkomen

Tot slot nog een paar praktische tips rondom zadelpijn:

 • Kijk uit met het smeren van zalf op gevoelige of geïnfecteerde plekken. Deze zalfjes trekken vaak juiste extra baceriën aan.
 • Kom tijdens het fietsen met regelmaat uit je zadel.
 • Plekken waar klachten regelmatig voorkomen liever wassen met antibacteriële zeep om verergering/infectie te voorkomen.
 • Onthoud dat na een periode van rust of langere tijd niet fietsen zadelpijn vaak erger is, doordat de huid zachter is geworden. Na een aantal ritten en het kweken van “zitvlees” verdwijnen deze klachten normaal gesproken.

Meer informatie over een bikefit lees je op deze website. Heb je vragen? Neem gerust contact op.

 

Comments are closed.

[custom-twitter-feeds]

Insta

[instagram-feed]