Het verval op de marathon

Ik geef nu al ruim 20 jaar hardloop begeleiding en heb al menig loper mogen trainen. Van een eerste 10 kilometer tot tochten van 330 kilometer. Na elk loopevenement bestudeer ik de alle cijfers en grafieken. Ook na de marathon van Eindhoven 2019. En ik begin me steeds meer te verbazen over het verval tijdens deze 42.195 meter.

Is het weer van invloed?

Externe factoren zoals het weer kunnen een logische verklaring geven voor een behoorlijke terugval in tempo. Denk aan veel hogere temperaturen dan verwacht, of veel neerslag of harde wind. Tijdens de marathon Eindhoven was het inderdaad aan de warme kant en blies er een stevige bries. Maar als je kijkt naar de grafiek van de gemiddelde snelheid van alle gefinishten dan zie je vanaf kilometer 16 (erg vroeg) al een dalende lijn, die uiteindelijk zo ver zakt dat er een dikke 2 km/u langzamer wordt gelopen rond kilometer 40. Dat is niet enkel aan het weer toe te schrijven.

Rustig starten?

De meeste lopers staan goed voorbereid aan de start. Ze hebben een goede hardloop begeleiding gehad, hebben lekker getaperd en staan met een volle batterij aan de start. Ze voelen de adrenaline en hebben gezonde zenuwen. En hoewel de meeste lopers heel goed weten dat ze rustig moeten starten, gaan ze bij de start mee in de vaart van de grote groep. Dat is toch bijzonder? Vraag aan 1000 lopers voor de start wat de planning is, pak ‘m beet 998 zullen aangeven dat ze rustig willen gaan starten. 

En toch gaat dat bij de grootste groep mis……

Negatieve split is echt mogelijk!

Ik was dan ook blij dat twee van mijn lopers wel rustig van start gingen en beiden liepen ondanks de weersomstandigheden een negatieve split. De tweede helft van de marathon liepen ze dus harder dan de eerste helft. Voor eentje was het de eerste volledige marathon en zelfs zij kon dit! In de afbeelding hieronder zie je de resultaten van één van de lopers vergeleken met de resultaten van de gemiddelde finisher van de marathon Eindhoven. De juiste hardloop begeleiding is een combinatie met een inspanningstest.

Inzicht en kennis onmisbaar bij hardloop begeleiding.

Beide lopers hebben één of meerdere inspanningstesten gedaan waaruit nauwkeurig persoonlijke hartslag gekoppeld aan het tempo in kaart zijn gebracht. Dit zijn handvatten waar je veel makkelijker op kunt letten tijdens de marathon. Als je dit koppelt aan de juiste gerichte training (waarbij je leert lopen op de juiste intensiteit), het blijven herhalen van het tempo- en hartslag plan voor de marathon (ook mondeling toelichten) en een gedegen drank- en voedingsplan dan wordt de kans op succes veel groter. Veelal dus kennis gekoppeld aan bewustwording.

Honderd procent garantie heb je natuurlijk nooit op deze mythische afstand, maar wat common sense bij aansturing van je brein en lichaam maken de kans op minder verval en het “lekker” uitlopen van een marathon aanzienlijk groter!

hardloop begeleiding negatieve split

Voorbeeld marathon met negatieve split. Oranje lijn de is gemiddelde snelheid van de gefinishten tijdens marathon van Eindhoven 2019.

Comments are closed.

[custom-twitter-feeds]

Insta

[instagram-feed]